PRESENTACIÓ

Fa 20 anys, la Verónica Bronstein es va preguntar: què passaria si apropéssim els llibres a l’espai natural dels infants, com és el joc, en lloc que els infants vagin a buscar els llibres a les prestatgeries? També es va preguntar: per què els infants llegeixen de manera tan “tradicional” i poc activa, a diferència del que són el seu propi moviment, necessitats i interessos?

Així va iniciar activitats i projectes, fins arribar a crear el Festival Petits! Grans! Llibres!, amb 9 edicions. Al llarg del camí va anar descobrint professionals molt valuoses que es van integrar a l’equip de l’Institut de la Infància, i tot va créixer i es va enriquir molt.

Ara organitzem una Jornada per a acostar-te totes aquestes idees i perquè puguis aplicar-les de manera senzilla a la teva realitat, sigui l’escola, casa o la biblioteca; a partir de l’experiència, la R+D recerca, el desenvolupament i la innovació del nostre equip interdisciplinari.

Volem que, des dels ulls dels infants, puguis viure en què consisteix un ecosistema de joc, com es gaudeix jugant i llegint en un MiniMón o la conversa que es pot generar al voltant dels llibres a l’Hora del Conte.

Entenem que la millor manera de poder incorporar aquests canvis a la teva mirada a l’aula és a través de l’experimentació i la descoberta: per això, jugaràs i aprendràs de la mateixa manera que ho fan els infants.

Una Jornada única que esperem que gaudeixis tant com nosaltres en crear-la!

 PER QUÈ AQUESTA JORNADA ÉS TAN IMPORTANT ARA?

La proposta està especialment pensada per a les persones que des del confinament s’han format amb nosaltres amb els cursos online.

Serà una gran oportunitat de viure de manera immersiva la nostra filosofia i conèixer els espais de joc i literatura; perquè volem que t’apropis al nostre univers, que toquis els nostres materials i recursos.

Desvirtualitzarem l’aprenentatge i podràs compartir de manera presencial i propera la formació amb la Verónica, la Diana i la Núria, després d’haver treballat amb elles de manera telemàtica.

 QUÈ APRENDRÀS EN AQUESTA JORNADA?

  • Què significa acompanyar emocionalment els infants i com ajuda la literatura a aquest acompanyament.
  • Com crear espais i ecosistemes de joc & literatura. 10 tips innovadors que et poden inspirar per a portar a la teva aula amb la Metodologia CREALIJ®
  • Com fer arribar la literatura de manera natural als infants de totes les edats, i la seva interrelació amb el joc.
  • Com pensar la mediació lectora i la tertúlia literària a través dels àlbums il·lustrats. Vivència de l’Hora del Conte.
  • Quina és la literatura de qualitat al 0-3, al 3-6 i al 6-12 i per què. Criteris per a la selecció de llibres.

 COM HO FEM? METODOLOGIA

Ponències:

El món de les emocions

L’entorn literari

L’àmbit psicopedagògic

Tallers:

Experimentar el joc i la literatura amb ulls d’infant

L’Hora del Conte

Exposicions:

Ecosistemes de joc i literatura

MiniMóns, peces soltes i contes

 PROGRAMA (*)

9:30h Benvinguda i presentació de la Jornada

9:45h a 11:15h Taula rodona amb Verónica Bronstein, Diana Comes i Núria Vouillamoz

11:15h a 11:35h Pausa

11:35h a 12:35h Experimentem l’Hora del Conte i la conversa literària

12:35h a 13:45h Experimentem el joc i la literatura amb ulls d’infant (inclou petites presentacions, explicacions dels espais i petites trobades per a respondre de manera més personal sobre materials i recursos per part de les ponents)

13.45h Comiat i sorpresa final

(*) El programa pot estar sotmès a petits canvis a causa de temes organitzatius

IMPARTIT PER:

DIANA COMES i RIUS. Mestra infantil i psicopedagoga amb més de trenta anys d’experiència a l’escola. Directora psicopedagògica de l’escola bressol Sol Solet (Sant Cugat de Vallès). Formadora d’educadors i professionals en temes de pedagogia activa, i especialista en Educació Infantil. Coordinadora de formacions en línia i projectes d’acompanyament familiar de l’Institut de la Infància.

NÚRIA VOUILLAMOZ. Llicenciada en Filologia Hispànica. Doctora en Didàctica de la Literatura per la Universitat Autònoma de Barcelona (​​grup GRETEL). Premi Marta Mata 2022 de l’Associació de Mestres Rosa Sensat amb el treball Converses al voltant dels àlbums a la biblioteca escolar. La literatura com a diàleg en l’educació lectora. Responsable de la Biblioteca de l’escola Gerbert d’Orlhac (Sant Cugat de Vallès). Coordinadora del CreaLIJ —Centre de Recursos, Estudis i Assessorament en Literatura Infantil i Juvenil de l’Institut de la Infància—.

VERÓNICA BRONSTEIN. Psicòloga i psicoterapeuta especialitzada en infància, adolescència i orientació de famílies. Cofundadora i directora de l’Institut de la Infància. Assessora i formadora de l’Escola Montessori Palau (Girona i Figueres). Responsable del programa M’estimes, m’estimo, t’estimo, d’acompanyament en l’educació afectiu-sexual. Assessora i formadora en diversos centres escolars. Autora dels llibres Niños creativos i Niños felices, de RBA.

HORARI: Dissabte 25 de febrer de 2023, de 9:30h a 14:00h.

LLOC: Institut de la Infància, Rambla Can Mora 11, 4t. Sant Cugat del Vallès.

IDIOMA: La formació s’impartirà en català i castellà.

PREU I PROMOCIONS

Abans del 22 de gener: 48 € (20% de descompte).

Individual després del 22 de gener: 60 €

Club d’Amigues de l’Institut de la Infància: El preu d’inscripció inclou un llibre de regal a escollir d’una selecció que oferirem.

Gratuït: si t’has apuntat a les formacions L’univers del joc amb la Metodologia CREALIJ o totes les formacions fetes de MiniMóns (amb cost superior a 110€).

Els participants rebran: Certificat d’assistència, via correu electrònic.

Què has de saber abans de fer inscripció: la participació implica l’autorització de registre d’imatges en fotografia o vídeo, què es podran publicar a xarxes socials o publicacions de l’entitat (en aquest cas, sempre amb autorització prèvia).

L’activitat es gravarà perquè pugui ser visualitzada parcialment per alumnes inscrites a les formacions que inclouen la Jornada i que no poden assistir-hi per qüestions de desplaçament.

Amb la teva inscripció autoritzes aquestes condicions.

X